De kracht van gedachten

HERKEN JE DAT? Dat je van te voren al bedenkt dat je een opdracht voor school niet kunt, of dat je een toets hebt, waarvan je gewoon al weet dat je die niet gaat halen. Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat die opdracht inderdaad niet lukt, en dat je voor die toets een onvoldoende krijgt. Je had dat van te voren namelijk al bedacht.

Wist je ook, dat dat de KRACHT IS VAN JE GEDACHTEN? Als je van te voren al bedenkt dat iets je niet gaat lukken, dan kun je er ook vrij zeker van zijn dat het niet lukt. Je gaat wel aan de slag, maar al bij de eerste mislukking worden je gedachten bevestigd. Zie je wel dat het niet lukt! En zo kom je in een neerwaartse spiraal. Nu weet je gewoon dat je het niet kunt, en uiteindelijk ga je het ook niet meer proberen.

Wat nou, als we die GEDACHTEN EENS GAAN OMKEREN, Wat zou er dan gaan gebeuren? Door van te voren te denken “die toets is misschien wel lastig, maar ik heb er kei hard voor geleerd, en ik weet een heleboel al wel, ik ga het doen, en ja, ik ga een voldoende halen”. Op deze manier zit je al heel anders je toets te maken. De kans is dan groot dat je de toets gaat halen.

Binnen de coaching noemen we dat een FIXTH EN GROWTH MINDSET, of rode en groene gedachten. Je kunt het ook niet-helpende of helpende gedachten noemen. Coaching is er op gericht om die rode niet-helpende gedachten, of te wel fixth mindset, om te buigen naar groene helpende gedachten, de growth mindset.

Alle niet-helpende gedachten, geven je een negatief gevoel. Hieruit volgt een negatief gedrag, en eindigt in een negatief gevolg. Je niet-helpende gedachte wordt bevestigd, en zo is het cirkeltje rond. Door die niet-helpende gedachte om te zetten naar een helpende gedachte, krijg je een positief gevoel. Hieruit volgt een positief gedrag en eindigt in een positief gevolg. Dit bekrachtigt je positieve gedachte en zo is dat cirkeltje ook rond. Alleen zit je nu in een opwaartse spiraal.

Tijdens alle trainingen die ik geef, werk ik vanuit dit principe. Wil je weten welke training bij jou of je kind past, klik dan hier.

Share this Post