Buikmassage

Buikontspanning

Bij een lichaamsmassage denken mijn cliënten automatisch aan het masseren van de rug en nek, en aan de armen en benen. Maar vaak denken ze er niet aan, dat de buik ook gemasseerd kan worden. Als ik een lichaamsmassage mag geven, vraag ik mijn cliënt altijd of ze het goed vindt dat ik ook haar buik masseer. Veel mensen hebben hier moeite mee, en dat is heel logisch. Onze buik is een heel kwetsbaar gedeelte van ons lichaam. Om deze bloot te moeten geven, kan best een drempel zijn.

Er wordt mij vaak gevraagd of ik extra aandacht wil geven aan de nek en schouder partij, want daar wordt veel spanning opgeslagen. Net zo als de onderrug vaak als een zwakke plek gezien wordt. Hier voelen we ook het meeste de spanning en de stress. Je draagt letterlijk de last op je schouders. Je kunt er door gebukt gaan.

Toch slaan wij onbewust veel spanning op in onze buik. Denk maar eens aan een kind die letterlijk buikpijn heeft als het stress ervaart. Onze emoties worden opgeslagen en verwerkt in onze buik. Dat merk je pas, als je hier gemasseerd wordt.

De meeste organen in de buik bestaan uit spierweefsel (denk aan bijvoorbeeld je darmen). Ook in dit spierweefsel kan spanning voorkomen. Gespannen organen kunnen pijn geven, maar kan zelfs zorgen voor spanning in je schouders, nek en rug. Het kan ook uitstralen in je armen en benen.

De organen die niet uit spierweefsel bestaan (denk aan de lever of de nieren) kunnen verkleven met het middenrif, waardoor er ook pijnklachten ontstaan. Deze verklevingen kunnen door een buikmassage los worden gemasseerd. Hierdoor kan het middenrif zich beter bewegen. Hierdoor kun je beter en dieper ademhalen wat onze gezondheid ten goede komt.

De spanningen in onze buik kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit kan komen door stress en emoties, maar ook door ons voedingspatroon. Veel koffie drinken (een hoog gehalte aan caffeïne) verhoogt de spierspanning, ook in je buik. Alcohol, drugs en andere gifstoffen zorgen voor verhardingen in de lever. In je darmen kunnen infecties en parasieten zorgen voor spanning. Maar ook overmatige training kan voor spanning in je buik zorgen.

Door de buik te masseren komen de organen weer tot ontspanning. Dit effect kan al vrij snel optreden. Doordat de organen ontspannen, kunnen ze hun functie beter uitvoeren. Dit heeft een positief effect op het immuunsysteem en op de spijsvertering. Hierdoor komt de stoelgang vaak ook beter op gang. Het kan ook voor komen, dat er een ontlading is van emoties. En dit draagt weer bij aan je geestelijke ontspanning.

Wil jij ook zo’n heerlijke ontspannende massage ondergaan, en vind jij het fijn dat ik ook je buik masseer? Neem dan contact met me op. Wees welkom!

Share this Post